Δελτίο Τύπου ΕΚ Σίνδου
23042024Τρι
Τελ. Ενημέρωση:Τρι, 18 Ιουλ 2023

Δελτία Τύπου Σχολείων που συμμετέχουν σε Ευρωπαϊκά Προγράμματα

Δελτίο Τύπου ΕΚ Σίνδου

 

ek-sindou

                Την Πέμπτη 24/11/2022 και ώρα 12 μ.μ., στην αίθουσα της βιβλιοθήκης «Δ.Κ. Χαντές» στη Χαλάστρα, το Ε.Κ. Σίνδου οργάνωσε με μεγάλη επιτυχία ημερίδα διάχυσης αποτελεσμάτων του Ευρωπαϊκού Προγράμματος με κωδικό 2020-1-EL01-KA102-O77833 που υλοποίησε τον Ιούλιο του 2022 στο Μόναχο της Γερμανίας με θέμα "Νέες προκλήσεις για μαθητευόμενους της Μηχανοτρονικής σύμφωνα με νέο Ευρωπαϊκό Κανονισμό για τα Συστήματα Ασφάλειας των οχημάτων". Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο κ. Αντώνης Αντωνιάδης, Εντεταλμένος Σύμβουλος Παιδείας και Πρόεδρος της Δευτεροβάθμιας Σχολικής Επιτροπής του Δήμου Δέλτα εκπροσωπόντας και τον Δήμαρχο Δήμου Δέλτα, κ. Γιάννη Ιωαννίδη. Στον χαιρετισμό του ο κ. Αντωνιάδης εξήρε το Ε.Κ. Σίνδου για την εξωστρέφειά του και για τον ευρωπαϊκό του προσανατολισμό, συμβούλευσε εκπαιδευτικούς και μαθητές να συνεχίσουν τέτοιες πρωτοβουλίες και υποσχέθηκε πως ο Δήμος Δέλτα και αυτός προσωπικά θα συνεχίσουν να στέκεται στο πλευρό όλων.               Στο τέλος της ημερίδας έγινε επίδοση των βεβαιώσεων europassτων συμμετεχόντων και ακολούθησε δεξίωση.

Οι δραστηριότητες του προγράμματος, που οργανώθηκαν σε συνεργασία με τον οργανισμό υποδοχής Duacademie GmbH, αφορούσαν σε Συστήματα Παθητικής Ασφάλειας και Υποβοήθησης του οδηγού ? Advanced Driver Assistance Systems. Τα συστήματα ADAS βοηθούν τον οδηγό κατά την οδήγηση και αυξάνουν την οδική ασφάλεια και έχουν σχεδιαστεί για να αποφεύγονται συγκρούσεις και ατυχήματα, προσφέροντας τεχνολογίες που προειδοποιούν τον οδηγό σε πιθανά προβλήματα ή αποφεύγοντας τις συγκρούσεις με την εφαρμογή μέτρων προστασίας και την ανάληψη ελέγχου του οχήματος. Ενδεικτικά συστήματα είναι το φρένο αποτροπής πολλαπλών συγκρούσεων (Emergency Brake System), η αυτόματη ρύθμιση απόστασης (Adaptive Cruise Control), η υποβοήθηση λωρίδας κυκλοφορίας (Lane Keep assist), η αυτόματη υποστήριξη στάθμευσης (park assist/help), η αναγνώριση κόπωσης και σημάτων κυκλοφορίας (traffic sign recognition), η κάμερα περιμετρικής και νυχτερινής θέασης (Night Vision/Surround View camera) κ.α.

Η συνολική διάρκεια κατάρτιση ήταν 14 ημέρες κατά τις οποίες έλαβαν χώρα θεωρητικές ενότητες, τεχνικές επισκέψεις και πρακτική άσκηση. Συγκεκριμένα, με την ολοκλήρωση του σχεδίου οι μαθητές του Ε.Κ. Σίνδου, πέτυχαν:

1. Ανάπτυξη γνώσεων και δεξιοτήτων για την λειτουργία και επαναβαθμονόμηση των Συστημάτων Παθητικής Ασφάλειας και Υποβοήθησης του Οδηγού ADAS

2. Αύξηση της ανταγωνιστικότητας στο επαγγελματικό περιβάλλον

3. Βελτίωση γλωσσικών δεξιοτήτων με εστίαση σε τεχνική ορολογία

4. Διαμόρφωση αναβαθμισμένου επαγγελματικού προφίλ

5. Ευαισθητοποίηση σε θέματα οδικής ασφάλειας

6. Κάλυψη κενών του Αναλυτικού προγράμματος σε τεχνολογικό πεδίο με ραγδαίους ρυθμούς ανάπτυξης επιβαλλόμενο από τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό Ασφαλούς Οδήγησης

Επίσης σε επίπεδο σχολικής μονάδας επιτεύχθηκε:

1. Διατήρηση και βελτίωση του Ευρωπαϊκού προσανατολισμού του οργανισμού, συνεχίζοντας και βελτιώνοντας την συμμετοχή σε Ευρωπαϊκά προγράμματα κινητικοτήτων

2. Μεταφορά τεχνογνωσίας στα ΕΠΑ.Λ. Σίνδου και Χαλάστρας και το Δ.Ι.Ε.Κ. Σίνδου, που υποστηρίζει εργαστηριακά το Ε.Κ. Σίνδου μέσω συγκεκριμένων πολλαπλασιαστικών δράσεων και μεταφορά εμπειρίας διαχείρισης ευρωπαϊκών προγραμμάτων στα άλλα σχολεία της περιοχής μέσω ενεργειών διάχυσης και επιμόρφωσης εκπαιδευτικών. Οι ανωτέρω στόχοι επιτεύχθηκαν μέσω θεωρητικής κατάρτισης, τεχνικών επισκέψεων και πρακτικής άσκησης στο Μόναχο (BMW, ΜΑΝ AG), στη Στουτγάρδη (Mercedes) και Ίνγκολστατ (Audi), όπου εδρεύουν τα αντίστοιχα εργοστάσια των ανωτέρω αυτοκινητοβιομηχανιών της Γερμανίας.

Η υλοποίηση της κινητικότητας ικανοποίησε πλήρως τις ανάγκες που αφορούσαν στην επαγγελματική ενδυνάμωση των μαθητών του σχολείου σε ένα σύγχρονο Ευρωπαϊκό περιβάλλον, προσφέροντας ευρωπαϊκή εμπειρία τόσο σε επαγγελματική όσο και σε πολιτισμική διάσταση. Η κινητικότητα προσέδωσε στους μαθητευόμενους ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για εύρεση εργασίας αλλά και δυνατότητες επαγγελματικής εξέλιξης. Το Ε.Κ. Σίνδου με το παρόν σχέδιο εκπλήρωσε περαιτέρω τον πάγιο στόχο του οργανισμού να αποτελεί ένα κέντρο καινοτομίας για την περιοχή της Σίνδου και μεταφοράς τεχνογνωσίας και ευρωπαϊκής εμπειρίας σε άλλα ΕΠΑ.Λ. και σχολεία της περιοχής.

Συνημμένα:
Download this file (ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ.docx)ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ.docx[ ]641 kB
Η Περιφερειακή Διεύθυνσης Α/θμιας & Β/θμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας χρησιμοποιεί στο διαδικτυακό της τόπο "cookies" προκειμένου να προσφέρει αποτελεσματικότερο για τους επισκέπτες/χρήστες περιβάλλον. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας στην ιστοσελίδες μας, αποδέχεσθε τη χρήση των "cookies". Για να ενημερωθείτε σχετικά, παρακαλούμε να ανατρέξετε στις Πληροφορίες.
Πληροφορίες Αποδέχομαι