Δράσεις Νανοτεχνολογίας στο Δημοτικό Σχολείο
22042024Δευ
Τελ. Ενημέρωση:Τρι, 18 Ιουλ 2023

Δράσεις Νανοτεχνολογίας στο Δημοτικό Σχολείο

 

 

Με το τέλος της θητείας μου ως Σχολικής Συμβούλου δεν θα ήθελα να παραλείψω να ευχαριστήσω την κ. Άννα Σπύρτου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και τους συνεργάτες της για τα πολύ ενδιαφέροντα εργαστήρια Νανοτεχνολογίας που υλοποίησαν σε σχολεία της 11ης Εκπαιδευτικής Περιφέρειας Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσσαλονίκης.

Σε συνεργασία με τη Σχολική Σύμβουλο πραγματοποιήθηκαν επιμορφωτικές συναντήσεις για τους εκπαιδευτικούς των Ε΄ & Στ΄ τάξεων και στη συνέχεια σε προαιρετική βάση υλοποιήθηκαν στα σχολεία βιωματικά εργαστήρια με θέμα: «Η διερευνητική μέθοδος jigsaw για τη μάθηση περιεχομένου Νανοτεχνολογίας». Στόχος των εργαστηρίων αποτέλεσαν οι καινoτομικές όψεις της Διδακτικής των Φυσικών Επιστημών, όπως είναι τα διερευνητικά περιβάλλοντα μάθησης-διδασκαλίας και η εισαγωγή του διεπιστημονικού περιεχομένου της Νανοτεχνολογίας. Η Νανοτεχνολογία αποτελεί τη νέα βιομηχανική επανάσταση του 21ου αιώνα! Πολλά επιστημονικά άρθρα αναφέρονται στην επιτακτική ανάγκη για νανογραμματισμό!

Τα βιωματικά εργαστήρια υλοποιήθηκαν σε οκτώ Δημοτικά Σχολεία (1ο Δημοτικό Σχολείο Πολίχνης, 13ο Δημοτικό Σχολείο Πολίχνης, 14ο Δημοτικό Σχολείο Πολίχνης, 1ο Δημοτικό Σχολείο Ευκαρπίας, 3ο Δημοτικό Σχολείο Ευκαρπίας, 4ο Δημοτικό Σχολείο Ευκαρπίας, 1ο Δημοτικό Σχολείο Σταυρούπολης και Ιδιωτικά Εκπαιδευτήρια Ανδρεάδη) με μεγάλη επιτυχία!

Η κ. Άννα Σπύρτου και η ομάδα της κατάφεραν να διερευνήσουν τις γνώσεις και τις απόψεις των μαθητών/τριών αναφορικά με την Νανοτεχνολογία και να τους μυήσουν στο περιεχόμενό της, μέσω απλών πειραμάτων, εφαρμόζοντας τη διερευνητική μέθοδο jigsaw!

Ευχαριστούμε την κ. Άννα Σπύρτου και τους συνεργάτες της για την υπέροχη εμπειρία!

 

Η Σχολική Σύμβουλος

της 11ης Εκπ/τικής Περιφ. Π.Ε. Θεσ/νίκης

Κοτσακώστα Μαρία

  

 

Ευχαριστώ τον κ. Ιωάννη Ούρδα, εκπαιδευτικό του 13ου Δημοτικού Σχολείου Πολίχνης, για την πολύτιμη βοήθειά του προκειμένου να πραγματοποιηθεί η συγκεκριμένη ανακοίνωση.
Η Περιφερειακή Διεύθυνσης Α/θμιας & Β/θμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας χρησιμοποιεί στο διαδικτυακό της τόπο "cookies" προκειμένου να προσφέρει αποτελεσματικότερο για τους επισκέπτες/χρήστες περιβάλλον. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας στην ιστοσελίδες μας, αποδέχεσθε τη χρήση των "cookies". Για να ενημερωθείτε σχετικά, παρακαλούμε να ανατρέξετε στις Πληροφορίες.
Πληροφορίες Αποδέχομαι