Δελτία Τύπου Σχολείων που συμμετέχουν σε Ευρωπαϊκά Προγράμματα
16042024Τρι
Τελ. Ενημέρωση:Τρι, 18 Ιουλ 2023

Διοργάνωση ενημερωτικής εκδήλωσης για τα ευρωπαϊκά προγράμματα Erasmus+ και eTwinning από το 1ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης

 

Την Τρ1peiram-ds-thesnikisίτη 30 Μαΐου, το 1ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) πραγματοποίησε ενημερωτική εκδήλωση εκπαιδευτικών για τα ευρωπαϊκά προγράμματα Erasmus+ και eTwinning και τις πρακτικές ενσωμάτωσης των αποτελεσμάτων του Σχεδίου Erasmus+ 2021-1-EL01-KA122-SCH-000030697 «Ανάπτυξη δεξιοτήτων με στόχο την περιβαλλοντική βιωσιμότητα μέσω της Αστρονομίας», το οποίο ολοκλήρωσε φέτος το σχολείο.

Η εκδήλωση εντάσσεται στις δράσεις του Άξονα 9 - Συμμετοχή των εκπαιδευτικών σε εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα, και έλαβε χώρα στους χώρους του σχολείου με τη συμμετοχή πολλών εκπαιδευτικών της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλονίκης. Περιελάμβανε ομιλίες της Διευθύντριας Χρύσας Γεράνη και της Υποδιευθύντριας Αθηνάς Μαλέα αναφορικά με τα ευρωπαϊκά προγράμματα στα οποία συμμετέχουμε, και παρουσίαση της κινητικότητας για παρακολούθηση εργασίας σε σχολείο της Στοκχόλμης και των πρακτικών ενσωμάτωσης των αποτελεσμάτων από την εκπαιδευτικό Μυρτώ Νεράντζη. Υλοποιήθηκαν, επίσης, εργαστήρια όπου οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν από την Ενδοσχολική Συντονίστρια Δήμητρα Προβελεγγίου για το περιβάλλον υποβολής έργων eTwinning και την αίτηση για Ετικέτα Ποιότητας, και να γνωρίσουν την εφαρμογή υποβολής αίτησης χρηματοδότησης Erasmus+ με την καθοδήγηση της Υποδιευθύντριας Αθηνάς Μαλέα.

Στην εκδήλωση συμμετείχε, επίσης, ως ομιλήτρια η κ. Μαρία Στάλα, εκπαιδευτικός του 27ου Δημοτικού Σχολείου Θεσσαλονίκης, η οποία ενημέρωσε διεξοδικά τους παρευρισκόμενους εκπαιδευτικούς για τη Διαπίστευση Erasmus+, τα οφέλη της, τα κριτήρια ποιότητας και τα πεδία στη σχετική αίτηση. Παρουσίασε, επίσης, το Σχέδιο υλοποίησης δραστηριοτήτων για το οποίο χορηγήθηκε η Διαπίστευση Erasmus+ στο 27ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, μαθητές και μαθήτριες που έχουν μετακινηθεί στο εξωτερικό με προγράμματα Erasmus+ και eTwinningτου σχολείου, μίλησαν για την εμπειρία τους και παρουσίασαν τις εντυπώσεις τους. Μετέφεραν, με άμεσο τρόπο και από την ιδιαίτερη οπτική τους, τα πολλά οφέλη που αποκόμισαν από τα ευρωπαϊκά προγράμματα, τις γνώσεις και τα συναισθήματα που ανέπτυξαν μέσα από την επαφή τους με διαφορετικά εκπαιδευτικά συστήματα και τις σχέσεις φιλίας με τους εταίρους μας.

Οι εκπαιδευτικοί που παρακολούθησαν την εκδήλωση έθεσαν τις απορίες τους και συμμετείχαν ενεργά στη συζήτηση αναφορικά με τις προϋποθέσεις, τις υποχρεώσεις και τις διαδικασίες που θα πρέπει να ακολουθήσουν οι αιτούντες οργανισμοί, και τις πρακτικές αξιοποίησης και ενσωμάτωσης των μαθησιακών αποτελεσμάτων στη διδασκαλία και μάθηση, αλλά και τη σχολική ζωή γενικότερα.

Περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με το Σχέδιο Erasmus+ 2021-1-EL01-KA122-SCH-000030697 «Ανάπτυξη δεξιοτήτων 21ου αιώνα μέσω της διδασκαλίας της Αστρονομίας» μπορείτε να βρείτε στον σύνδεσμο https://1dim-aei-thess.thess.sch.gr/blog/category/europaika-programmata/erasmus/shedio-erasmus-anaptixi-dexiotiton-astronomia/, και στην πλατφόρμα διάδοσης των αποτελεσμάτων Erasmus+ https://erasmus-plus.ec.europa.eu/projects/search/details/2021-1-EL01-KA122-SCH-000030697.


8o EK & 1o ΕΠΑΛ Επανομής: Ημερίδα Διάχυσης των αποτελεσμάτων 2 Ευρωπαϊκών προγραμμάτων Erasmus+

Afisa8 EK Epanomis

Με μεγάλη χαρά σας προσκαλούμε στην Ημερίδα Διάχυσης των αποτελεσμάτων των δύο Ευρωπαϊκών προγραμμάτων Erasmus+ (με κωδικό 2022-1-EL01-KA122-VET-000072786 και τίτλο «Πρόγραμμα ευρωπαϊκής κινητικότητας των μαθητών του 8 ΕΚ Επανομής» & 2022-1-EL01-KA122-VET-000072581 και τίτλο: «Πρόγραμμα Κατάρτισης 1ο ΕΠΑΛ Επανομής») που υλοποιήθηκαν το έτος 2022-2023 στην Κύπρο, Ιταλία και Ουγγαρία, η οποία θα υλοποιηθεί mail@gym-epanοm.thess.sch.gr

στις 28/06/2023 και ώρα 12.30πμ στο αμφιθέατρο του ΕΠΑΛ Επανομής.

 

4o Γυμνάσιο Γιαννιτσών - Γιορτή για την Ευρώπη 2023

 4GS-GIANNITSON-6-2023

Πρόγραμμα Ημερίδας Γιορτή για την Ευρώπη 2023

17:00 Έναρξη Εκδήλωσης Χαιρετισμοί
17:20-18:50 ETwinning Προγράμματα
1. "Η μικρή Ελένη παίζει μαζί μας και mathαίνει", Ρουσσέτη Κυριακή (Νηπιαγωγείο Δροσερού)
2. SDG & efriends, Γιάγκογλου Δήμητρα, Τζήμα Αγορίτσα ( 12ο Νηπιαγωγείο Βέροιας)
3. "I believe I can", Λουτσοπούλου Σοφία (Νηπιαγωγείο Παστίδας Ρόδου), Μπεγλοπούλου Μαρία (1ο Νηπιαγωγείο Αριδαίας)
4. «Embrace with Cultural Games», Βασίλειος Κόκκαλης (Δημοτικό Σχολείο Νέου Μυλότοπου) 5. "Ιt' s a jungle out there! ", Ματίνα Σιαμήτρα (7ο Δημοτικό Σχολείο Γιαννιτσών)
6. "Je conte pour toi, tu comptes pour moi", Λεβάντη Θεοδώρα (Δ. Σ. Νέας Πέλλας)
7. "Green exercise for health and ecology", Κατερίνα Παρασκευά- Δέσποινα Παπαβασιλείου (Δημοτικό Σχολείο Ευρωπού -2ο Δ.Σ.Κρύας Βρύσης)
8. ScienArt, Ανθή Ζήση (17ο νηπιαγωγείο Βέροιας)
9. Yes, we do care!, Σαρίγκολη Ευαγγελία, Φουλίδου Παρθένα
(2ο Δημοτικό Σχολείο Γιαννιτσών «Αλεξάνδρειο»)


18:50 -19:00 Καλές πρακτικές
1. «Διαπίστευση Erasmus», 1ο ΕΚ ΓΙΑΝΝΙΤΣΏΝ, Ευγενία Ευθυμιάδου


19:00 -19:50 - Πολλαπλές Παρουσιάσεις σχολείων
1. «Οι Ευρωπαϊκές Δράσεις του Εσπερινού ΕΠΑΛ Γιαννιτσών» ?SEA of Wonders? , ΚΑ1 και ΚΑ2 και ΜΝΑΕ, Κιουζέπη Μαρία (Εσπερινό ΕΠΑΛ Γιαννιτσών)

 2. Implementation of the European child guarantee  promoting inclusive education in Greece Phase II, KA3 και ΜΝΑΕ , Βλαϊκούδη Σταματία (2ο ΕΠΑΛ Γιαννιτσών)

3. "Effect of Games on Teens: The Good, The Bad, and The Useful", "Benefit from Staying Fit", "Celebrating the International Day of Education Together", "Knowledge and protection of the sea and maritime space". ETwinning /ΚΑ210, "Innovative Methodologies for Teaching and Learning" και "CLIL in Dublin: Content and Language Integrated Learning", ΚΑ1, Ελισάβετ Ταϊγανίδου, Θεοδώρα Γραμματικού, Μαρία Αθανασίου (1ο Γενικό Λύκειο Γιαννιτσών)
4. "Teen developers" etwinning ,"meeting Cultures Beyond Stereotypes" erasmus+ KA229 Παπαδοπούλου Λεμονιά
«Πρότυπα τεχνολογίας, υγείας και ασφάλειας σε σύγχρονες μονάδες μεταποίησης και τυποποίησης αγροτικών προϊόντων » erasmus+KA122
Κολιοπούλου Ευαγγελία
"Teaching breastfeeding and nutrition in a CLIL context", Ευρωπαϊκό πρόγραμμα SALL (Schools as Living Labs) Γερακοπούλου Όλγα,
"Πρόγραμμα Σχολεία-Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου", Αδαμίδου Ελισάβετ (ΠΕΠΑΛ Κρύας Βρύσης)
5. «Environmental Sustainability:SDGSTEAM, KA2, Σίμου Φωτεινή, «Σύστημα Προώθησης Θετικής Συμπεριφοράς (ΠροΘεΣυ)», KA3, Αντωναρίδου Ιωάννα, Scientix, η κοινότητα για την Εκπαίδευση STEM στην Ευρώπη, Αναργυρίδου Δέσποινα (4ο Γυμνάσιο Γιαννιτσών)


19:50 -20:10 ? Erasmus + Προγράμματα
1. Healthy Mind Body and Environment (HMBE), ΚΑ2, Κωνσταντίνος Τζαβίδας (Δημοτικό Σχολείο Λουτρακίου)
2. «Women Overthrowing MENtalities» ΚΑ2, Νικόλαος Ράπτης (1ο Ημερήσιο ΕΠΑ.Λ Αριδαίας Ν.Παπαιωάννου)

 

Δελτίο Τύπου 3ου ΔΣ Θεσσαλονίκης - 5η κινητικότητα Erasmus+ «Telling New Life Experiences» στη Σόφια της Βουλγαρίας

3ds-thessalonikis-23-5-23

Πέντε εκπαιδευτικοί του σχολείου μας, η κ. Βασιλική Παπαντωνίου (ΠΕ70), η κ. Σταυρούλα Αξαμίδου (ΠΕ06), η κ. Κωνσταντία Σαμαρά (ΠΕ70), η κ. Ιφιγένεια Κατσανούλη (ΠΕ70) και η κ. Όλγα Παπαδοπούλου (ΠΕ86) πήραν μέρος στην κινητικότητα Erasmus+ Telling New Life Experiences που έλαβε χώρα στη Σόφια της Βουλγαρίας από 30/04/2023 έως 06/05/2023.

Το πρόγραμμα εντάσσεται στην Βασική Δράση ΚΑ2 και τις Σχολικές Συμπράξεις με σκοπό την ανταλλαγή καλών πρακτικών. Συντονιστής του προγράμματος είναι το Istituto Paritario «Virgo Carmeli» στη Βερόνα της Ιταλίας και εκτός από το συγκεκριμένο σχολείο και το σχολείο μας συμμετέχουν δημοτικά σχολεία από την Βουλγαρία, Λετονία και Τουρκία.
Οι εκπαιδευτικοί και μαθητές του δημοτικού σχολείου «41 school Patriarh Evtimiy» μας υποδέχθηκαν εγκάρδια με παραδοσιακή μουσική και χορό και δόθηκε σε όλους τους εκπαιδευτικούς η δυνατότητα να παρακολουθήσουν διδασκαλία των Βούλγαρων συναδέλφων και να εμπλακούν και οι ίδιοι στην εκπαιδευτική διαδικασία. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχαν οι παρουσιάσεις όλων των εκπαιδευτικών και από τις πέντε χώρες με θέμα Stories that are part of the traditional heritage

Η παρακολούθηση και συμμετοχή σε εργαστήρια για τους εκπαιδευτικούς ήταν εξαιρετικά εποικοδομητική και ενδιαφέρουσα (Εθνολογικό Μουσείο, Εθνική Πινακοθήκη) καθώς επίσης και οι ξεναγήσεις στη Μονή Ρίλας, στην παραδοσιακή Koprivshtitsa και την πόλη της Σόφιας.

Με την ολοκλήρωση και της τελευταίας κινητικότητας οι δεσμοί φιλίας που ήδη έχουν δημιουργηθεί μεταξύ των εκπαιδευτικών και των πέντε χωρών έγιναν ακόμη πιο ισχυροί ενώ δόθηκαν αμοιβαίες υποσχέσεις για μελλοντικές συνεργασίες.

Το έργο υλοποιήθηκε με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Δελτίο τύπου - Πρόσκληση στην εκδήλωση παρουσίασης κα ι διάχυσης προγράμματος ΚΑ1 Ε rasmus+ του Ημερήσιου Γυμνασίου Τρικάλων Ημαθίας

 prosklisi-erasmus-gym-trikalon

Το Ημερήσιο Γυμνάσιο Τρικάλων Ημαθίας διοργανώνει, την Τετάρτη 21-06-2023 και ώρα 18.00 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου, την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της Δράσης ΚΑ1 Erasmus+ 2022-1-EL01-KA122-SCH-000076944 και τίτλο: «Ας διδάξουμε διαφορετικά απαντώντας στις σύγχρονες προκλήσεις», που υλοποιήθηκε κατά τη σχολική χρονιά 2022-2023. Η εκδήλωση έχει σκοπό την ενημέρωση των φορέων εκπαίδευσης, των εκπαιδευτικών,των μαθητών και μαθητριών, των γονέων και κηδεμόνων, σχετικά με την συμμετοχή των εκπαιδευτικών στο πρόγραμμα ΚΑ1 ERASMUS+.

Βασικός άξονας της εκδήλωσης είναι η διάχυση των αποτελεσμάτων της επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών του σχολείου σε καινοτόμες μεθόδους διδασκαλίας με έμφαση στο gamification , Technology into the classroom: ICT and Gamification και την εφαρμογή τους στην τάξη. Aπώτερος στόχος είναι η ανάδειξη του ευρωπαϊκού χαρακτήρα του σχολείου μέσα από τη διεύρυνση των σχέσεών του με άλλα σχολεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να δοθούν ιδέες και κίνητρα σε άτομα που εμπλέκονται στην εκπαίδευση, ώστε να συμβάλλουν στον εκσυγχρονισμό του σχολείου, στην εξωστρέφεια του και στην ενασχόληση όσο περισσοτέρων εκπαιδευτικών, μαθητών και μαθητριών με ευρωπαϊκές δραστηριότητες.

Η εκδήλωση είναι ανοιχτή και απευθύνεται όχι μόνο σε παράγοντες και στελέχη της Εκπαίδευσης, αλλά και σε κάθε ενδιαφερόμενο/-η.

Η ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ
ΧΑΝΔΡΟΥ ΚΥΡΙΑΚΗ
ΑΓΓΛΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ

Δελτίο Τύπου 4ο Γυμνάσιο Συκεών - Ιουνιος 2023

4gym-sikewn-iounios2023-

Στο 4ο Γυμνάσιο Συκεών Θεσσαλονίκης ολοκληρώθηκαν οι κινητικότητες εκπαιδευτικών στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος ERASMUS+2022-1-EL01-KA122-SCH-000078775 με τίτλο : «Σχεδιάζοντας ένα σχολείο ανοιχτό σε όλους» με στόχο τόσο την εξωστρέφεια του σχολείου όσο και την καλλιέργεια κλίματος ενσυναίσθησης, συμπερίληψης και καλών πρακτικών σε ζητήματα διαφορετικότητας. Η τελευταία κινητικότητα πραγματοποιήθηκε στο Δουβλίνο με τίτλο «Ένα Ευρωπαϊκό σχολείο για όλα τα παιδιά», ενώ προηγήθηκαν η κινητικότητα παρακολούθησης του σεμιναρίου «Ικανότητες και Ευαισθητοποίηση για μια Πολυπολιτισμική τάξη» (Φινλανδία) και το jobshadowing σε σχολεία της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στη Γαλλία (Toulouse). Πιο συγκεκριμένα, όσον αφορά την τελευταία κινητικότητα :

3η KINHTIKOTHTA (Δουβλίνο Ιρλανδίας):Μία ομάδα από 3 εκπαιδευτικούς (Καλαμακίδου Ε.-Κατουρτζίδη Γ.-Νικολαϊδου Μ.) παρακολούθησαν το σεμινάριο «Ένα ευρωπαϊκό σχολείο για όλα τα παιδιά» του οργανισμού υλοποίησης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Europass Teacher Academy από 15/05/23 έως 20/05/23 . Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου επιμορφώθηκαν στις έννοιες της συμπεριληπτικής εκπαίδευσης, της ετερότητας και της πολυπολιτισμικότητας καθώς και τα ψηφιακά εργαλεία ως πόρος ενδυνάμωσης του εκπαιδευτικού έργου στην τάξη. Ταυτόχρονα, μέσα από την συνεργασία και τη διάδραση με τους υπόλοιπους εκπαιδευτικούς/συμμετέχοντες, ενημερώθηκαν για την εκπαιδευτική πολιτική άλλων κρατών, αντάλλαξαν εμπειρίες και καλές πρακτικές διαχείρισης του μαθητικού μωσαϊκού και αξιοποίησης της διαπολιτισμικής συνείδησης.

Συνημμένα:
Download this file (DELTIO TYPOU DUBLIN1.pdf)DELTIO TYPOU DUBLIN1.pdf[ ]499 kB

2o ΓΕΛ Καλαμαριάς. Απολογισμός Προγράμματος Erasmus+ KA229 European Youth - Values, Identity, Culture

2gel-kalamarias-6-2023

Το 2ο Γενικό Λύκειο Καλαμαριάς μαζί με τα σχολεία
- Lycee Hubert Clement - Esch, Luxemburg (συντονιστικό σχολείο)
- Bundesrealgymnasium Wien 19-Austria,
- Bagsvard Kostskole og Gymnasium-Denmark,
- Strabrecht College-The Netherlands
- Gymnazium bilingv lne-Slovakia.
συμμετείχε κατά το χρονικό διάστημα 2020-2023 στη σχολική σύμπραξη Erasmus+ KA229 - Συνεργασία για Καινοτομία και Ανταλλαγή Καλών Πρακτικών, με κωδικό αριθμό 2020-1-LU01-KA229-063261 και τίτλο European Youth - Values, Identity, Culture (VIC), η οποία ολοκληρώθηκε τον Απρίλιο του 2023.

Σκοπός του έργου αποτέλεσε:
- η ευαισθητοποίηση των μαθητών σχετικά με τις διαφορετικές κουλτούρες και αξίες που τους περιβάλλουν.
- η απόκτηση ουσιαστικής γνώση και η κατανόηση της ΕΕ.
- ο κριτικός αναστοχασμός της ιστορίας της Ευρώπης.

καθώς και η διερεύνηση των ερωτημάτων:
- Πόσο βαθιά ριζωμένη είναι η ιδέα της Ευρώπης - Ευρωπαϊκής Ένωσης στο μυαλό των μαθητών μας;
- Ποιες ιδέες-αξίες μπορούμε να μεταδώσουμε για το μέλλον τους;
- Σε ποιο βαθμό ενισχύεται η ευαισθητοποίηση για την Ευρώπη μέσα στο σχολείο;
- Σε ποιο βαθμό θεωρούμε τους εαυτούς μας Ευρωπαίους;

Η παραπάνω συνεργασία πραγματοποιήθηκε σε μία (1) εικονική και τρεις (3) δια ζώσης συναντήσεις με εκπαιδευτικούς και μαθητές από όλα τα σχολεία, και βασικά θέματα εργασίας:

- "Teaching Europe - a project-oriented approach, προετοιμασία και συζήτηση για το περιεχόμενο των σχολικών εγχειριδίων σε θέματα που αφορούν την Ευρώπη και τη διδασκαλία των κοινών Ευρωπαϊκών αξιών
- "We are Europe[ans]!", δημιουργία ενός κοινού «Ευρωπαϊκού» βιβλίου και έκθεση έργων τέχνης με δημιουργίες των μαθητών με θέμα την Ευρώπη.
- "European identity", δημιουργία ενός πίνακα (padlet) με υλικό που αφορά τα επιτεύγματα-πλεονεκτήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε 6 τομείς και σε σχέση με το παρελθόν, συζήτηση με τον Ευρωβουλευτή Christophe Hanssen για επίκαιρα θέματα που αφορούν την Ε.Ε. και επίσκεψη στην συμβολική πόλη Schengen και το μουσείο της Ευρώπης.
- «Film & Media about Europe», δημιουργία ενός φιλμ 10? με συνεντεύξεις 3 ατόμων από διαφορετικές γενιές για την Ευρώπη καθώς και αποτίμηση και επέκταση του έργου.

Αποτελέσματα
Τα επιτεύγματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης:
Πώς ήταν στο παρελθόν; Πώς είναι τώρα;


https://padlet.com/office907/VIC2022START
Αναλυτικότερα όλες οι δραστηριότητες και όλα τα αποτελέσματα παρουσιάζονται και στον ιστοχώρο του έργου
https://www.lhce.lu/vic/
και στην ιστοσελίδα του σχολείου μας
https://bit.ly/3NcIm9Y

Ο συντονιστής & υπεύθυνος επικοινωνίας του προγράμματος
Γεώργιος Νικολακάκης

 

 


Η Περιφερειακή Διεύθυνσης Α/θμιας & Β/θμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας χρησιμοποιεί στο διαδικτυακό της τόπο "cookies" προκειμένου να προσφέρει αποτελεσματικότερο για τους επισκέπτες/χρήστες περιβάλλον. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας στην ιστοσελίδες μας, αποδέχεσθε τη χρήση των "cookies". Για να ενημερωθείτε σχετικά, παρακαλούμε να ανατρέξετε στις Πληροφορίες.
Πληροφορίες Αποδέχομαι