Καλωσορίσατε στο Παρατηρητήριο
21022024Τετ
Τελ. Ενημέρωση:Τρι, 18 Ιουλ 2023

Καλωσορίσατε στο Παρατηρητήριο

wordle

Tο υπουργείο Παιδείας προέβη στην ίδρυση του Παρατηρητηρίου «για την Πρόληψη της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού». Το Παρατηρητήριο δημιουργήθηκε στο πλαίσιο της πρόληψης αλλά και της αντιμετώπισης των φαινομένων της σχολικής βίας και έχει ως αποστολή τον σχεδιασμό και την υλοποίηση δράσεων για την πρόληψη της σχολικής βίας και του εκφοβισμού, την ταυτοποίηση, τη μελέτη και τη διοχέτευση, προς διαχείριση, σε πιστοποιημένους φορείς περιστατικών σχολικής βίας και εκφοβισμού. Το Παρατηρητήριο θα είναι υπεύθυνο για τον σχεδιασμό δράσεων, θα εκπονεί μελέτες, θα συμμετέχει σε επιστημονικές έρευνες.


Οι δράσεις του Παρατηρητηρίου είναι:

Λειτουργία κέντρου καταγραφής περιστατικών στο Παρατηρητήριο. Εκπαίδευση διευθυντών σχολικών μονάδων ανά περιφέρεια.

  • Δράσεις αγωγής υγείας και δράσεις ευαισθητοποίησης μαθητών.

    Λειτουργία κινητής μονάδας παρέμβασης, σε συνεργασία με την Εταιρεία Ψυχοκοινωνικής Υγείας Παιδιού και Εφήβου (ΕΨΥΠΕ).

  • Λειτουργία τηλεφωνικής γραμμής υποστήριξης για εκπαιδευτικούς, σε συνεργασία με ΕΨΥΠΕ.

  • Διαδικτυακή πλατφόρμα συμβουλευτικής, για εκπαιδευτικούς και εφήβους.

  • Επιδημιολογική έρευνα για ανίχνευση και παρακολούθηση αντικοινωνικών συμπεριφορών στο σχολείο.

  • Πανελλήνια καμπάνια κατά της σχολικής βίας και του εκφοβισμού σε συνεργασία με τo Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

  • Πρόγραμμα επιμόρφωσης εκπαιδευτικών.

  • Πρόγραμμα ευαισθητοποίησης και κατάρτισης γονέων, μέσω της διά βίου μάθησης και της λειτουργίας Σχολών Γονέων.

Στο πλαίσιο αυτό, δημιουργείται δίκτυο συνεργαζόμενων φορέων σε κάθε περιφέρεια εκπαίδευσης για την υποστήριξη των δράσεων πρόληψης στα σχολεία, επιδιώκοντας ιδιαίτερα τη συμμετοχή θεσμικών, κοινωνικών και τοπικών φορέων και οργανισμών που εξειδικεύονται σε θέματα πρόληψης της βίας, ψυχοκοινωνικής υποστήριξης νέων, δικαιωμάτων του παιδιού, κοινοτικής διαμεσολάβησης και κοινωνικής ένταξης.

Το Παρατηρητήριο θα δέχεται καταγγελίες και θα καταγράφει περιστατικά βίας στο σχολικό περιβάλλον, ώστε στη συνέχεια οι αρμόδιοι εκπαιδευτικοί φορείς να αναλαμβάνουν την κατά περίπτωση αντιμετώπιση του προβλήματος.

Η Περιφερειακή Διεύθυνση ΠΕ και ΔΕ Κεντρικής Μακεδονίας συμμετέχοντας στην προσπάθεια αυτή όρισε Συντονιστή Δράσεων και προέβη σε συγκεκριμένο σχεδιασμό δημιουργίας δικτύων σε κάθε νομό της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και υλοποίησης δράσεων ενημέρωσης και παρέμβασης, με στόχο την ενημέρωση εκπαιδευτικών, μαθητών και γονέων σε θέματα ενδοσχολικής βίας, αλλά και σε τρόπους αντιμετώπισής της.

 ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ
ΚΟΠΤΣΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Η ΟΜΑΔΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ
ΣΧΟΛΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ
ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
ΡΟΥΜΠΙΔΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ 

Η Περιφερειακή Διεύθυνσης Α/θμιας & Β/θμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας χρησιμοποιεί στο διαδικτυακό της τόπο "cookies" προκειμένου να προσφέρει αποτελεσματικότερο για τους επισκέπτες/χρήστες περιβάλλον. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας στην ιστοσελίδες μας, αποδέχεσθε τη χρήση των "cookies". Για να ενημερωθείτε σχετικά, παρακαλούμε να ανατρέξετε στις Πληροφορίες.
Πληροφορίες Αποδέχομαι